podcasten båstad kammarmusik

Idén
Om kammarmusik i allmänhet och kammarmusik i Båstad i synnerhet. Denna podd vill vara på plats innan publiken. Den vill stanna i kammarmusikvärlden efter att applåder tystnat. Ett öra mot rälsen, ett finger vid strängen. Kaffe och kammarmusik på sängen.

Programledaren
Barbro Hedvall.

Vinjetten
“10 Seconds Left“ med Gothemburg Combo.

Var kan jag lyssna?
På många ställen! T.ex. via den här webbsidan (scrolla nedåt) eller via Itunes och Soundcloud (se länkarna i rektanglarna nedan). Du hittar den även i podcastappar såsom Itunes, Castbox, Podbean, etc. - sök där efter “Båstad Kammarmusik” så bör podden dyka upp.

Problem med att lyssna?
Skicka oss ett mejl så hjälper vi dig så gärna.


SENASTE avsnittet

Avsnitt 30 (2023)

Podcasten Båstad Kammarmusik firar 30 avsnitt! Denna gång samtalar Barbro Hedvall med medlemmarna i stråkkvartetten Opus13, som grundades i Oslo 2014 av de dåvarande musikstudenterna

- Sonoko Miriam Welde, violin
- Edvard Erdal, violin
- Michael Andreas Grolid, viola (fr.o.m. mars 2023 ej en del av gruppen)
- Daniel Thorell, cello

Medlemmarna är ännu idag unga och hör till Skandinaviens mest lovande musiker. Till ensemblens meriter hör bl.a. 2023 års mottagande av Equinor Classical Music Award och, förra året, andrapriset i stråkkvartettstävlingen i Banff.

Samtalet spelades in mittemellan två repetitioner under Båstad Kammarmusikfestival 2023.


TIDIGARE AVSNITT

Avsnitt 29 (2023)

Här samtalar Barbro med Henrik Frendin, professor i viola, Sara Hernandez, violinstudent, och Siri Eigard, kompositionsstudent. Barbro var helt enkelt nyfiken på vad som försiggår i årets mästarklasser - Henrik var en av de fem lärarna, Siri och Sara två av ett tjugotal studenter.

Det är nämligen så att festivalen sedan länge, tillsammans med Musikhögskolan i Malmö och Musik i Syd, anordnar just mästarklasser under festivalveckan. Detta samarbete är vi mycket stolta över. Hurra för ungdomen! Och hurra för podden, som snart fyller 30 avsnitt!


Avsnitt 28 (2023)

Dagens gäster är tre: Malin Broman, Simon Crawford-Phillips och deras son Fabian!

Malin och Simon har spelat på festivalen förr - den här gången, 2023, i egenskap av violinist resp. pianist framförallt i konceptbaserade Stockholm Syndrome Ensemble. Men för Fabian var detta det första besöket. Vad tyckte han?

Om allt detta, och mer, handlar Barbro Hedvalls samtal från festivalveckan.


Avsnitt 27 (2023)

I detta avsnitt gästas Barbro Hedvall av Birgitta Collin - en av dem som under längst tid arbetat som volontär på Båstad Kammarmusikfestival. Under åren har hon gjort alltifrån att transportera artister och instrument till att ansvara för festivalområdets logi, och i detta nya avsnitt får vi bl.a. höra vad som driver henne att sommar efter sommar ge sin tid och energi åt musiken!

Vi beklagar att det under några minuter av inspelningen förekommer störande ljud från en spis, som stod lite för nära mikrofonerna...


Avsnitt 26 (2023)

I avsnitt 26 samtalar Barbro Hedvall med violinisten och violasten Malin William-Olsson, som tillsammans med sina tre kollegor i Messiaen Quartet Copenhagen (Kristoffer Hyldig, Carl-Oscar Østerlind och Viktor Wennesz) fr.o.m. 2024 är Båstad Kammarmusikfestivals nya konstnärliga ledare. Podcastsamtalet handlar dock inte om denna glada nyhet, eftersom beslutet ännu inte var känt vid inspelningstillfället, utan kretsar mer kring Malins musicerande på årets festival, där hon spelade både med Stockholm Syndrome Ensemble och nämnda Messiaen Quartet Copenhagen.


Avsnitt 25 (2023)

Karsten Thurfjell – välkänd radioröst från P1:s kulturredaktion, författare och ständig sekreterare i Gastronomiska akademien – berättar underhållande om mat och musik. Tonvikten ligger på Båstad Kammarmusikfestivals dagliga programpunkt "Frukostklubben", för vilken Karsten är ciceron 2023!

Musik i avsnittet

  • Wiggerskvartetten - "Sjung en liten visa varje morgon" (1936)


Avsnitt 24 (2022)

Båstad Kammarmusikfestivals initiativtagare tillika första konstnärliga ledare, Helen Jahren, samtalar med medgrundaren – och ännu idag lika aktive medarrangören – Gert-Håkan Eriksson. Inspelat under 2022 års festival, en varm julidag i Apelrydsladans foajé. Trettiosju minuter av musikaliska tillbakablickar och framtidsspaningar!


AVSNITT 23 (2022)

Dirigenten Cathrine Winnes tillträdde som konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival 2021 och i år ansvarar hon för sin andra festival i ordningen. I detta avsnitt, som smygstartar podcastsäsongen 2022, berättar hon om sommarens festival - framför allt utvecklas resonemangen kring dess tema "Två sidor av samma sak".

Detta är andra gången som Cathrine gästar podden. Första avsnittet finns att höra på nedan och att se på Youtube.

Musik i avsnittet

  • P-M Hamberg och Stig Bergendorff: "Lördagsmelodin", framförd av Sigge Fürst i filmen "Stjärnsmäll i Frukostklubben"


AVSNITT 22 (2021)

Stenhammarkvartetten bildades för snart 20 år sedan och har befäst sin ställning som en av Nordens mer framgångsrika stråkkvartetter. Repertoaren är mycket bred bortom utgångspunkten Stenhammar. Inte minst förknippas kvartetten med samtida musik, där den stått för en rad prisade uruppföranden och skivinspelningar. Vi beklagar hällregnet i bakgrunden och hoppas att medlemmarna dock skall höras, närmare bestämt Peter Olofsson, Per Öman, Tony Bauer och Mats Olofsson.

Musik i avsnittet

  • George Crumb: ur "Black Angels”. (Stenhammarkvartetten)

  • Wilhelm Stenhammar: ur "Stråkkvartett nr. 5 i C-dur, op. 29, serenad: III. Scherzo: Allegro vivace”. (Stenhammarkvartetten)

  • Dmitrij Kabalevskij: ur "Stråkkvartett nr. 2 i g-moll, op. 44, IV. Adagio molto sostenuto". (Stenhammarkvartetten)


AVSNITT 21 (2021)

Magnus Svensson är pianist: solist, kammarmusiker och ackompanjatör. Han är en mångsidig musiker med en tyngdpunkt i barock och klassicism och har rönt stor uppskattning inte minst som romanstolkare. Länge har han ackompanjerat de ledande svenska sångarstjärnorna – t.ex. Christina Nilsson, som han uppträdde med på årets festival.

Musik i avsnittet

  • Robert Schumann: ur “Kreisleriana, op. 16: 1. Äußerst bewegt”. (Magnus Svensson, piano.)

  • W.A. Mozart: ur “Pianosonat nr. 4 i Ess-dur, K 282: III. Allegro”. (Magnus Svensson, piano.)

  • J.S. Bach: ur “Fransk svit i G-dur, BWV 816. Courante”. (Magnus Svensson, piano.)


AVSNITT 20 (2021)

Efter avslutade studier vid musikhögskolan i Oslo kom Per Arne Glorvigen till Paris, där han lärde känna det argentinska tangoinstrumentet bandoneon. Under flera vistelser i Buenos Aires utvecklade han sedan sina kunskaper i möten med de stora namnen i tangomusiken, och räknas numera bland världens främsta bandoneonister. På repertoaren finns även barockmusik, klezmer, pop och nutida konstmusik – en bredd som avspeglades i hans åtskilliga uppträdanden på kammarmusikfestivalen, med både egna och andras kompositioner.

Musik i avsnittet

  • Astor Piazzolla: ”Decarissimo”. (Per Arne Glorvigen, bandoneon.)


AVSNITT 19 (2021)

Birgit Nilsson-stipendiaten Emma Sventelius internationella debut gjordes tidigt i karriären, på Deutsche Opera am Rhein som Suzuki i "Madama Butterfly". Sedan dess har hon bl.a. varit knuten som solist till Theater Bonn, där hon senast sjöng Octavian i ”Der Rosenkavalier” – vilket hon även kommer göra i Wien under säsongen 21/22, på Volksoper. Om livet som operaartist, och mycket annat, handlar detta avsnitt. Programledare är som vanligt Barbro Hedvall.

Musik i avsnittet

  • Richard Strauss: ur "Der Rosenkavalier". (Repetion på Theater Bonn. Emma Sventelius som Octavian, Martina Welschenbach som Die Marschallin.)

  • Georges Bizet: "L'amour est un oiseau rebelle". (Från stipendiekonserten under Birgit Nilsson-dagarna 2020. Emma Sventelius, sång.)


AVSNITT 18 (2021)

Utöver att vara VD för Musik i Syd, som är en av våra samarbetspartner, är Susanne Rydén preses i Kungl. Musikaliska Akademien. På årets festival var hon inte endast besökare, utan höll även ett föredrag om den jubilerande akademins 250-åriga historia. I samtal med Barbro Hedvall spinner hon vidare på föredragstemat och blickar framåt.

Musik i avsnittet

  • J.H. Roman: ur "Är det hela tidsfördrifvet: Födas, gråta dij och lindas". (Susanne Rydén, sopran.)

  • J.H. Roman: ur "Kom tysta enslighet”. (Susanne Rydén, sopran.)


AVSNITT 17 (2021)

Johan Ullén är både pianist och kompositör. Han har skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor. Särskild förkärlek har han för tango – därmed passade han under årets festival på att fira Astor Piazzolla. Dessutom hade han ett eget Satie-program, utklädd till Erik själv! Bland mycket annat. Om allt detta, och mer än så, berättar han nu för Barbro Hedvall.

Musik i avsnittet

  • Erik Satie: ur ”Cinéma, entr'acte symphonique de 'Relache'”. (Okänd inspelning.)

  • Johan Ullén: ur en aria i ”Kärleksmaskinen”. (Elisabeth Meyer, sopran, och Joa Helgesson, baryton.)

  • Johan Ullén: "Dödssynderna. II: Tango Acedia (lättja)". (Musica Vitae med Ullén på piano.)


AVSNITT 16 (2021)

Cecilia Zilliacus och Bengt Forsberg uppträdde snart sagt varje dag på 2021 års festival, i olika konstellationer. (Missa inte SR P2:s inspelning av deras konsert med Kati Raitinen, under namnet Amandatrion!) Detta kvällssamtal med Barbro Hedvall spelades in i Apelrydsskolan, omedelbart efter att de båda deltagit i en Schubertiad.

Musik i avsnittet

  • Grażyna Bacewicz: ur "Violinkonsert No. 3". (Cecilia Zilliacus, violin.)

  • Franz Schubert: "Ständchen". (Sergei Rachmaninoff, piano.)

  • Amanda Maier-Röntgen: ur "Zwiegespräche No. 1". (Bengt Forsberg, piano.)


AVSNITT 15 (2021)

Hör en av Sveriges/Tysklands internationellt mest efterfrågade dirigenter, Patrik Ringborg, i ett vindlande samtal om alltifrån tysk kontra svensk operavärld till hans nya lyriköversättningar. Efter att du hört avsnittet rekommenderas varmt detta samtal om just översättningarna, mellan Ringborg, kulturjournalist Magnus Haglund och docent Per Magnus Johansson.

Musik i avsnittet

  • Richard Wagner: ur "Kärleksdöden" ("Tristan & Isolde". Kirsten Flagstadt och San Francisco Opera Orchestra/Geaetano Merola.)

  • Franz Schubert: "Der Wanderer an den Mond". (Heinrich Schlusnus, sång, och Franz Rupp, piano.)

  • Franz Schubert: "Wandrers Nachtlied". (Recitation av Goethes text: Hans-Jörg Große. Musikinspelningen okänd.)


AVSNITT 14 (2021)

Orkesterdirigeten och saxofonisten Cathrine Winnes, som är ny konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen, berättar om sin bakgrund och om sina visioner för 2021 års upplaga av festivalen. Samtalet är videoinspelat och kan även ses på Youtube.

Musik i avsnittet

  • Annette Hanshaw: "Happy days are here again".


AVSNITT 13 (2021)

Detta avsnitt med Anna Nygren, Linn Persson och Reine Jönsson, kretsande kring den senares “Tygdjurssonaten”, kan även ses på Youtube. Sonaten kan strömmas i sin helhet på Musik i Syd Channel.

Musik i avsnittet

  • Reine Jönsson framför själv tre improvisationer på tygkatt.


AVSNITT 12 (2018)

Samtal om stort — harpa — och mindre — flöjt. Lisa Viguier och Peter Fridholm från 2018 års kammarmusikfestival gästar podden.

Musik i avsnittet

  • Peter spelar “Syrinx” av Erland von Koch.


AVSNITT 11 (2018)

Peter Wilgotsson är utbildad klassisk saxofonist, verksam som solist och kammarmusiker. Han har ett nära samarbete med tonsättare och har uppfört ett antal verk dedikerade till honom. Numera är Peters profession verksamhetschef för festival och utland vid Musik i Syd.

Musik i avsnittet

  • ”Dithyramb” av Sven-Erik Bäck
    med Peter Wilgotsson, saxofon


AVSNITT 10 (2018)

Båstad Kammarmusik poddradio med The Dahlkvist Quartet. Inspelat på Apelrydsskolan i Båstad.

Musik i avsnittet

  • String Quartet No. 3, ”Light Scattering”


AVSNITT 9 (2018)

Båstad Kammarmusik poddradio med Ingrid Persson Skoog och Gitte Lindström Harmark.

Musik i avsnittet

  • Birgit Nilsson - “Wien, du Stadt meiner Träume”

  • Birgit Nilsson - En av Leonoras areor från “Ödets Makt” av Giuseppe Verdi


AVSNITT 8 (2017)

Med Roland Pöntinen, ny konstnärlig ledare för festivalen.

Musik i avsnittet

  • A Prole do Bebê No. 1: I.Branquinha – Heitor Villa-Lobos,  Roland Pöntinen

  • Mercury Dream – Roland Pöntinen, Martin Fröst

  • Nebraska - Gothemburg Combo (vinjett)


AVSNITT 7 (2017)

Med Margareta Bengtsson, Lena Göransson och Gert-Håkan Eriksson.

Musik i avsnittet

  • 33 Variations in C Major on a Waltz by Diabelli, Op. 120, "Diabelli Variations": Variation 4: Un poco piu vivace – Ludwig van Beethoven, Hans Pålsson

  • Chamber Concerto in A Minor, RV 108: I. Allegro – Antonio Vivaldi, Dan Laurin, Jonas Nordberg, Anna Paradiso, 1B1, Jan Bjøranger


AVSNITT 6 (2016)

Härligt och ärligt samtal med Christian Karlsen om musik, livet och Båstad.

Musik i avsnittet

  • Bells and Waves - Benjamin Staern


AVSNITT 5 (2016)

Båstad Kammarmusik poddradio med pianisten och levnadskonstnären Hans Pålsson.

Musik i avsnittet

  • Schubert: 4 Impromptus, D. 899 - Sonata No. 21 in B-flat major, D. 960


AVSNITT 4 (2016)

Barbro Hedvall samtalar med festivalens konstnärliga ledare Karin Dornbusch om längtan till veckan efter midsommar och vad det för med sig under året.

Musik i avsnittet                            

  • Intima miniatyrer, Op. 20: II. Allegro moderato - Stenhammar Quartet

  • Senhöstblad: Allegretto - Stenhammar Quartet

  • Vier Stücke - Karin Dornbusch, Alban Berg  

  • Nebraska - Gothemburg Combo


AVSNITT 3 (2015)

Thomas Hansy och David Hansson, som är The Gothenburg Combo, gästar oss. De bjuder på både musik och sig själva.

Musik i avsnittet

  • Zhi Zho Diao (Den Lila Bambuns Melodi) – Trad. Kina

  • La Vida Breve – Manuel de Falla


AVSNITT 2 (2015)

Barbro Hedvall talar med Gunnel och Jan Fagius som är stampublik på festivalen. Om återkommande möten med musik och människorna runt den.

Musik i avsnittet

  • Nebraska – Gothenburg Combo


AVSNITT 1 (2015)

Med Camilla Lundberg. Om stora musikupplevelser i en liten by och om belönande ideellt arbete.

Musik i avsnittet

  • In C – Terry Riley – Gothenburg Combo

  • Nebraska – Gothenburg Combo