Söndagskonserter 2023/2024

I samarbete med ravinen kultur

 
 

Hans Pålsson: Piano från Tyskland till Sverige

28 april 2024 kl. 15:00

Vår älskade pianomästare Hans Pålsson återkommer, nu med ett unikt program där han på sitt oefterhärmliga sätt kåserar och berättar om verken han spelar - vilka också, utan att avslöja för mycket, har en viss koppling till temat för årets kammarmusikfestival.

Här är Hans webbplats.

BILJETTER

a) Beställ via denna länk. Är du medlem i Båstads kammarmusikförening? Ange då i kassan den rabattkod du fått från oss, i ett digtalt medlemsutskick.

b) Köp vid Ravinens ingång från kl. 14:00 den 28 april.

  • Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    Fantasi i c-moll, BWV 906

    Joseph Haydn (1732-1809)
    Fantasi i C-dur, Hob.XVII:4

    Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
    Fantasi i d-moll, KV.397

    Franz Schubert (1797-1828)
    Impromptu i Gess-dur, Op.90:3

    Camille Saint-Saëns (1835-1921)
    Allegro appassionato, Op.70

    Bo Nilsson (1937-2018)
    Quantitäten

    PAUS

    Ludwig van Beethoven (1770-1827)
    - Für Elise, WoO 59, Version 1 (1810)
    - Für Elise, Version 2 (1823)
    - Sonat i c-moll, Op.13,  ”Pathétique”
    Grave –  Allegro di molto e con brio
    Adagio cantabile
    Rondo: Allegro

Medan du väntar på konserten kanske du vill höra vår intervju med Hans Pålsson?


 

var finns ravinen?

RAVINEN Kulturhus
Kattviksvägen 231
269 91 Båstad

Till deras webbplats


Syd-sydöst om Sverige med Duo HAV

5 maj 2024 kl. 15:00

HΛV är en nordisk flöjt- och gitarrduo bestående av finska flöjtisten Marianne Sihvonen och färöiska gitarristen Alvi Joensen. De är en ambitiös och framåtblickande duo som har uruppfört flera nya verk av nordiska tonsättare, som Sunleif Rasmussen, Ville Raasakka, Stefan Klaverdal och Ylva Fred, och som ständigt arbetar med unga och lovande tonsättare. Duon fokuserar särskilt på att ta upp och bearbeta miljöfrågor genom nyskriven musik.

Deras produktioner ”Lyssna på våra hav” och ”Jorden i mig” var utgångspunkten för duon och den förstnämnda inspirationen till deras namn. Genom dessa produktioner etablerade duon sin profil som en framstående och dynamisk duo. Som en ung duo har de redan uppträtt i flera uppmärksammade konsertscener, såsom KoncertKirken och Metronomen i Köpenhamn, Malmö Live and Inter Arts Center i Malmö, Baltic Sea Science Center i Stockholm, Odeum i Lund, Nordic House i Tórshavn och Art Chapel i Åbo.

Förutom egna produktioner och nyskriven musik tycker de också om att spela den fascinerande standardrepertoaren för flöjt och gitarr. Och programmet för den här konserten blir en blandning av beställningsverk och verk ur standardrepertoaren, och går under namnet “Syd-sydöst om Sverige”.

Webbplats finns här.

BILJETTER

a) Beställ via denna länk. Är du medlem i Båstads kammarmusikförening? Ange då i kassan den rabattkod du fått från oss, i ett digtalt medlemsutskick.

b) Köp vid Ravinens ingång från kl. 14:00 den 5 maj.

  • Erik Sköld (1991-)
    Miniature no.9 – 4 min.

    Ylva Fred (1990-)
    Three measures regarding the eel – ca 10 min.

    Stefan Klaverdal (1975-)
    The Kraken – 15 min.

    PAUS

    Bela Bartók (1881-1945)
    Sex rumänska danser (arr. A. Levering) – 6 min.

    Vojislav Ivanovic (1959-)
    Kad ja pođoh na Bembašu (“When I went to Bembash”) – 4 min.

    Miroslav Tadic (1959-)
    Four Macedonian Dances – ca 10 min.

    Arcangelo Corelli (1653-1713)
    Violinsonat i d-moll, op. 5, nr. 12 (“La Folia”-variationer) – 12 min.


På Väg med via-nova-chor München

23 maj 2024 kl. 18:30

via-nova-chor München ger sig ut på en resa! Med i bagaget har kören verk som skildrar fjärran länder, fantastiska transportmedel och löften om det främmande. Både resevälsignelsen från 1200-talet, tonsatt av Wolfram Buchenberg, och berättelsen om en sjöfarare från 900-talet som trots alla svårigheter hellre vistas på havet än på land, tonsatt av finländaren Jaako Mäntyjärvi, ger glimtar av en tid då varje resa var en färd in i det okända, full av faror.

Än mer fascinerande var det som resenärer från hela världen tog med sig tillbaka och berättade om, vilket Thomas Weelkes beskriver i sin madrigal. Eric Whitacre gör stilistiska referenser till denna musikaliska epok i sin moderna madrigal, där självaste Leonardo da Vinci drömmer om att flyga. Ulrika Emanuelssons Längre in för oss dock bort från dagens motoriserade trafik, som likt en glittrande drake slingrar sig genom städerna.

Den okända fjärran behåller sin magi även för dagens människor. I Allt är så underligt fjärran idag av Stefan Klaverdal infinner sig en märkligt hänförd känsla av distans, och Michael Ostrzyga försöker fånga den nebulösa Venus i sin musik.

Även texterna av bayerska poeter som ligger till grund för uruppförandena handlar om denna längtan efter fjärran länder, efter en flykt från vardagen.

Här kan du läsa om dem på Wikipedia.

BILJETTER

a) Beställ via denna länk. Är du medlem i Båstads kammarmusikförening? Ange då i kassan den rabattkod du fått från oss, i ett digtalt medlemsutskick.

b) Köp vid Ravinens ingång från kl. 17:30 den 23 maj.


Tidigare konserter (SÄSONG 2023/24)

 

KammarFysikEnsemblen

14 april 2024 kl. 15:00

En gladlynt, jordnära föreställning om märkliga ting och vardagliga krafter som inte syns men finns ändå. Framförd med hjälp av bl.a. rymdpartiklar, vätgas, kolapapper, Hallands Himalaya, Alf Henriksson och sängläge (?) på stråkinstrument. Blandning av lekfull föreläsning och föreställning.

Konserten passar både vuxna, barn, vuxna barn och familjer! Musik av Mozart, Imagine Dragons, Schumann, Lasse Dahlkvist, m.fl. Och en variant av Rule Britannia!

Den professionella KammarFysikEnsemblen kombinerar hämningslöst naturvetenskap, humaniora och teknik. Gruppen bildades 2010 och har hunnit besöka åtskilliga platser, bl.a. Cambridge i England där den fick sitt favoritomdöme: “Brilliant, an ingenious concept and very funny.” KammarFysikEnsemblen prövar och tillämpar i sina föreställningar många av Science Safaris experiment, såväl gamla beprövade som helt nya.

Mer info finner du på ensemblens egen webbplats.

BILJETTER

a) Beställ via denna länk. Är du medlem i Båstads kammarmusikförening? Ange då i kassan den rabattkod du fått från oss, i ett digtalt medlemsutskick.

b) Köp vid Ravinens ingång från kl. 14:00 den 14 april.


Glödande Stråkar med Musikhögskolan i Malmö

10 mars 2024 kl. 15:00

Musiker från stråkutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö presenterar ett skiftande och vackert program i nordisk stil med musik av Grieg, Nielsen och Atterberg. Musikalisk ledning står professor Erik Heide för, som är återkommande violinlärare under kammarmusikfestivalens mästarklasser.

Programmets namn är “Nordisk vår” och programmet kan du se nedan.

BILJETTER

a) Beställ via denna länk. Är du medlem i Båstads kammarmusikförening? Ange då i kassan den rabattkod du fått från oss, i ett digtalt medlemsutskick.

b) Köp vid Ravinens ingång från kl. 14:00 den 10 mars.

  • Edward Grieg (1843-1907)
    Fra Holbergs tid

    I. Praeludium
    II. Sarabande
    III. Gavotte; Musette
    IV. Air
    V. Rigaudon

    Kurt Atterberg (1887-1974)
    Svit för violin, viola och stråkorkester

    Prelude: Adagio
    Pantomim: Moderato
    Vision: Allegro Moderato

    Edward Grieg
    Två elegiska melodier, op. 34

    I. Hjertesår
    II. Våren

    Carl Nielsen (1865-1931)
    Liten svit

    I. Präludium
    II. Intermezzo
    III. Finale

Vi passar gärna på att rekommendera avsnitt 29 av podcasten Båstad Kammarmusik, där Barbro Hedvall intervjuar studenter och lärare från 2023 års mästarklasser i Båstad - som anordnades av just Musikhögskolan i Malmö tillsammans med Båstad Kammarmusikfestival.


Foto: Mårten Levin

Virtuoseri med Weurlander och Härenstam

4 februari 2024 kl. 15:00

Ravinen och Båstads Kammarmusikförening välkomnar er till en virituos kammarmusikkonsert med ackordeonisten Minna Weurlander och gitarristen David Härenstam. Vi får bland annat höra verk av W.A. Mozart, A. Piazzolla, P. Glass och specialskriven musik av Stefan Klaverdal.

Minna Weurlander är en av Europas främsta ackordeonister. Hon har tagit emot Premio Internazionale Astor Piazzolla, spelat in flera lovordade soloalbum och uppträtt med symfoniorkestrar och stråkkvartetter i stora delar av världen. Hon är också kompositör och arbetar med experimentell dans, film och teater. Minnas webbplats hittar du här.

David Härenstam är gitarrist med Advanced Diploma från Royal Welsh College of Music and Drama. Han har medverkat på många skivinspelningar, turnerat som solist i Europa och Australien och är konstnärlig ledare för två kammarmusikfestivaler: Stockholm Chamber Music och In Between Music Festival. Här är Davids webbplats.

BILJETTER
a) Beställ via denna länk. Är du medlem i Båstads kammarmusikförening? Ange då i kassan den rabattkod du fått från oss, i ett digtalt medlemsutskick.

b) Köp vid Ravinens ingång från kl. 14:00 den 4 februari.


JULKONSERT: “DECK THE HALLS”

2 december 2023 kl. 15:00

En traditionell och stämningsfull svensk-brittisk julkonsert med Little Venice Ensemble och sopranen Susanna Andersson!

Detta program med julmusik har violinisten Björn Kleiman tagit med sig från London, där hans Little Venice Ensemble (LVE), grundad 2012, traditionsenligt ger en julkonsert varje år i det kanaltäta området Little Venice, Paddington. Detta samarbete resulterade för några år sedan i julskivan “Deck the Halls”, som fått lysande recensioner både i bl.a. Sverige och i Storbritannien. Den fick bland annat en fyra i Svenska Dagbladet och fem stjärnor i Mail on Sunday, och Classic FM röstade fram den som årets näst bästa julskiva.

Har du Spotify kan du höra den där: https://open.spotify.com/album/2FHE6HIPgMOZwGQ0EGkrDx?si=8TF16boXSc63RCIQpDEJXw

Läs mer om ensemblen på www.little-venice-ensemble.com


RUDERSDAL KAMMERSOLISTER

19 november 2023 kl. 15:00

Danmark möter Sverige!

I en konsert med kammarmusik på högsta nivå möter vi Rudersdal Kammersolister, som är hemmahörande i Danmark men även uppträder flitigt internationellt. Bland spelplatserna återfinns t.ex. Carnegie Hall, Louisiana Concert Hall och Sound Ways Festival.

I september 2022 släppte de sin världspremiärinspelning av Poul Ruders kammarmusik, som fick lysande recensioner internationellt inklusive fem stjärnor i såväl BBC Music Magazine som Fanfare Magazine. Du kan höra skivan här: https://open.spotify.com/album/14z10aKuOC6LtPzHDynR8b?si=snEHQE3fTl-Ux7Exp2PseA

Medlemmar:

  • Christine Pryn, violin

  • Isabelle Bania, viola

  • John Ehde, cello

  • Manuel Esperilla, piano


REBELL GITARRKVARTETT

12 november 2023 kl. 15:00

Rebell Gitarrkvartett är en ung ensemble, bestående av gitarristerna

  • Jonathan Bernhardsson

  • Henning Gren

  • Emil Miranda Holmberg

  • Hannes Wikström

Den grundades 2019 under den gemensamma studietiden vid Musikhögskolan i Örebro. Kvartetten fokuserar på nyskriven musik och experimenterar ständigt med gitarrens olika möjligheter och klangvärldar. För närvarande agerar kvartetten som Ensemble in Residence hos Musik i Syd.

Läs mer här: https://www.rebellgitarr.com


Julia Sigova

1 oktober 2023 kl. 15:00

Foto: Nicklas Raab

“...Hon är till sin natur en solist, men därtill en gedigen kammarmusiker och alltid är redo för nya utmaningar...”

- Hans Pålsson

År 2023 skulle Sergej Rachmaninov ha fyllt 150 år, och detta firas med en konsert med den belarusisk-svenska pianisten Julia Sigova!

Julia är född 1982 i Minsk, Belarus, och började traktera pianot redan som sexåring. Efter avslutad utbildning på Glinka musikgymnasium i Minsk förfinade hon talangerna genom utbildning på Musikhögskolan i Malmö och Sibelius-Akademin i Helsingfors, därefter pianosolist-studier under självaste Norma Fisher i London och Konstantin Bogino i Bergamo.

Sedan debuten med Malmö symfoniorkester 2010 har hon bl.a. uppträtt på ”La Biennale” i Venedig, Båstad Kammarmusikfestival och St Martin-in-the-Fields i London - såväl ensam som tillsammans med kända solister och dirigenter, t.ex. Håkan Hardenberger, Mats Rondin och Marc Soustrot.

Webbplats: https://www.juliasigova.com

  • "Rachmaninov: pianist, tonsättare och vän”

    • Arenskij
      Preludium, op.36

    • Tjajkovskij
      ur Årstiderna, Op. 7 b
      (September- Jakt
      Oktober- Höstsång)

    • Rachmaninov
      Morceaux de fantaisie, op.3

      PAUS

    • Rachmaninov/Evans
      Tre sånger från
      op. 26, op. 21, op. 14

    • Medtner
      Fairy tales (Skazki), op. 26

    • Prokofjev
      Pianosonat, op. 1, no. 1