När vi nu sätter punkt för årets festival så gör vi det genom att minnas programpunkter, kontrapunkter och höjdpunkter.
MER

FÖRENINGENS huvudsakliga syftet är att arrangera en årlig sommarfestival med kammarmusik i Båstad.

VINTERKONSERTER 2019/20

Notera datum för konserterna. Båstad bibliotek kl 16.00

22 september   Cecilia Zilliacus, violin

Christian Ihle Hadland, piano

20 oktober         Biedermeier Ensemble

24 november    Håvard Gimse, piano

Van Kuijk Quartet

19 januari          Messiaen Quartet

1 mars               Elisabeth Boström, piano

29 mars             Lucas Lipari-Mayer, trumpet

Olle Sjöberg, piano

KAMMARMUSIK PODD

babsan.png

Välkommen till vår
PODDRADIO

Barbro Hedvall samtalar med gäster om vår moderna konstmusik, om artisters erfarenheter och om publikens reaktioner.

konstnärlig ledare HAR ORDET

Kära musikälskare!

Mozart, Haydn och Beethoven. Schubert, Schumann, Brahms…

wienklassiker och tysk romantik hör till huvudfåran inom det man brukar kalla kammarmusik. Musik som spelas till synes oupphörligen på världens alla festivaler. Den ryska eller slaviska musiken, sprungen ur nationalromantiska stämningar men ofta starkt påverkad av den germanska traditionen, har också sin givna plats på konsertestraden.

Lång mer sällan, i alla fall på våra breddgrader, får man höra kammarmusik från de latinska länderna.

Därför rör vi oss i år fritt och ledigt inom denna soldränkta kultursfär med kända och mindre kända tonsättarnamn från Spanien, Frankrike, Italien, Venezuela och Argentina. (Och när vi ändå är i Sydamerika vore det synd att inte göra en avstickare till grannlandet Brasilien och Heitor Villa-Lobos musikaliska ymnighetshorn).

Själv ser jag fram emot att få uppleva musik av Juan Crisóstomo de Arriaga (som brukar kallas Spaniens Mozart), Respighi, Dutilleux och ovanliga verk som de Fallas Psyché för röst, flöjt, harpa och stråkar eller en Serenad av den legendariska venezuelanska pianisten Teresa Carreño, på sin tid en firad virtuos och världsstjärna.

Latinskt temperament och söderns sol i all ära, men så här års är det nordiska ljuset särskilt förtrollande. Norden är väl representerad under veckan med verk av bl.a. Laura Netzel, Stenhammar, Sibelius, Amanda Maier-Röntgen och Sven-David Sandström.

Sven-David Sandström har, inte minst genom sina storslagna körverk, vunnit en plats i mångas hjärtan. I Båstad får vi stifta bekantskap med en intimare sida genom hans omfattande kammarmusikproduktion.

Jag vill rikta ett varmt tack till Båstads Kammarmusikförening, Musik i Syd samt inte minst volontärer och alla frivilliga krafter som varje år gör sitt yttersta för musikens bästa.

ps. Klassikerna då, hur blev det med dem? Jo, de är med på ett hörn förstås och nästa år är det jubiléum för Ludwig van. ds.

Roland Pöntinen
konstnärlig ledare, konsertpianist, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien