nyhetsarkiv

  • ÅRSMÖTE 2023

    Torsdagen den 30 mars kl. 15.00 hälsades föreningens alla medlemmar välkomna till Skorstensgården i Bjäre Härads Hembygdspark, där Båstads Kammarmusikförening höll årsmöte.

    ***

    ÅRETS MÄSTARKLASSER: 26-30 JUNI

    På årets mästarklasser, som ges i samarbete med Musik i Syd och Musikhögskolan i Malmö, väljer du mellan de två kurserna Komposition (7,5 hp) och Violin, viola, cello samt stråkkvartett (7,5 hp). Anmäl dig via länkarna senast 15/3.

  • NY FÖRENINGSSTYRELSE
    Båstads Kammarmusikförening, huvudarrangör för kammarmusikfestivalen, har fått en ny styrelse. Här kommer en videohälsning från Hans Lanner, som tagit över ordförandeklubban efter Johanna Baagøe.

    Se videohälsningen →

    * * *

    BEKANTA DIG MED FESTIVALENS VERK

    Ungefär 80% av de verk som framfördes på årets festival finns tillgängliga på Spotify, och dessa har vi samlat i en spellista. Utmärkt möjlighet att drömma sig tillbaka till en magisk vecka, eller gräma sig över vad man missat!

    Till Spotifylistan →

    * * *

    ÅRETS HUSKOMPOSITÖR : HUGO ALFVÉN
    Det är inte bara BKF som jubilerar i år, utan även den pigge 150-åringen Hugo Alfvén! Genom festivalens programpunkter följer vi tre spår i hans liv och verk.

    Vilka spår? →

    * * *

    TACK FÖR SÖNDAGSKONSERTSÄSONG 2021/2022!

    Kvartettarna, under ledning av Sverker Zadig, sjöng in våren med bravur den 15 april - detta var det sista evenemanget under vår konsertsäsong 21/22. Tack till alla musiker, alla besökare och inte minst till Kulturhuset Ravinen, som givit oss en ny, ypperlig lokal att arrangera söndagskonserterna i! Hösten 2022 inleds en ny säsong.

    Se säsongens program →

    * * *

    WINNES DIRIGERAR SOLISTPRISET
    Vår konstnärliga ledare Cathrine Winnes dirigerade den femte februari Göteborgs symfoniker och årets tre finalister: pianisten Klara Andersson, cellisten Daniel Thorell och violinisten Alva Holm. Konserten livesändes i P2 men ljudet finns av upphovsrättsliga skäl inte längre tillgängligt. Dock, på sidan som länkas här ovan kan du ännu höra P2:s intervjuer med finalisterna.

    Se konserten på GSO Play →

    * * *

    SÖNDAGSKONSERT MED CAMERATA NORDICA

    Vi beklagar mycket att vi på grund av det rådande smittläget blev tvungna att ställa in söndagskonserten som skulle ha ägt rum 16 januari 2022, med musik av Felix Mendelssohn, Emmy Lindström, Carl Nielsen och Frédéric Chopin.

    Läs om den inställda konserten →

  • KAMMARMUSIK FRÅN TRE SEKLER
    Under 2021 års festival spelade Sveriges Radio P2 in — bland annat — en konsert med musik av Amanda Maier-Röntgen, Rebecka Clarke och Emmy Lindström. För framförandet stod Cecilie Løken, flöjt, Cecilia Zilliacus, violin, Kati Raitinen, cello, och Bengt Forsberg, piano.

    Till konserten i Sveriges Radio P2 →

    * * *

    SÖNDAGSKONSERT MED MATILDA LINDHOLM
    I denna konsert på Ravinen, med en av landets mest spännande pianosolister, fick vi den 14 november höra musik av Amy Beach, Claude Debussy och jubilaren Wilhelm Stenhammar.

    Läs mer om konserten →

    * * *

    NILSSON SJUNGER NILSSON I NILSSONS KYRKA
    Christina Nilsson hyllade Kristina Nilsson och Birgit Nilsson i en konsert inspelad under 2021 års kammarmusikfestival.

    Till konserten i Sveriges Radio P2 →

    * * *

    NY SKIVA MED WINNES
    Vår konstnärliga ledare är även chefsdirigent för Blåsarsymfonikerna, som till minne av rösträttsåret 1921 gav ut en CD med verk av de musikhistoriska pionjärerna Clara Schumann, Elfrida Andrée, Helena Munktell, Ethel Smyth och Lili Boulanger.

    Läs mer om skivan →

    * * *

    SÖNDAGSKONSERT MED FILIP JERS QUARTET
    En jazzkvartett med munspel i spetsen skapade en exklusiv ljudbild, och de hade ett samspel som både förtrollade och berörde oss den 17 oktober.

    Läs mer om konserten →

    * * *

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 22

    Stenhammarkvartetten bildades för snart 20 år sedan och har befäst sin ställning som en av Nordens mer framgångsrika stråkkvartetter. Repertoaren är mycket bred bortom utgångspunkten Stenhammar. Inte minst förknippas kvartetten med samtida musik, där den stått för en rad prisade uruppföranden och skivinspelningar. Vi beklagar hällregnet i bakgrunden och hoppas att medlemmarna dock skall höras, närmare bestämt Peter Olofsson, Per Öman, Tony Bauer och Mats Olofsson.

    Till avsnittet →

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 21
    Magnus Svensson är pianist: solist, kammarmusiker och ackompanjatör. Han är en mångsidig musiker med en tyngdpunkt i barock och klassicism och har rönt stor uppskattning inte minst som romanstolkare. Länge har han ackompanjerat de ledande svenska sångarstjärnorna – t.ex. Christina Nilsson, som han uppträdde med på årets festival.

    Till avsnittet →

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 20
    Efter avslutade studier vid musikhögskolan i Oslo kom Per Arne Glorvigen till Paris, där han lärde känna det argentinska tangoinstrumentet bandoneon. Under flera vistelser i Buenos Aires utvecklade han sedan sina kunskaper i möten med de stora namnen i tangomusiken, och räknas numera bland världens främsta bandoneonister. På repertoaren finns även barockmusik, klezmer, pop och nutida konstmusik – en bredd som avspeglades i hans åtskilliga uppträdanden på kammarmusikfestivalen, med både egna och andras kompositioner.

    Till avsnittet →

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 19
    Birgit Nilsson-stipendiaten Emma Sventelius internationella debut gjordes tidigt i karriären, på Deutsche Opera am Rhein som Suzuki i "Madama Butterfly". Sedan dess har hon bl.a. varit knuten som solist till Theater Bonn, där hon senast sjöng Octavian i ”Der Rosenkavalier” – vilket hon även kommer göra i Wien under säsongen 21/22, på Volksoper. Om livet som operaartist, och mycket annat, handlar detta avsnitt. Programledare är som vanligt Barbro Hedvall.

    Till avsnittet →

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 18
    Utöver att vara VD för Musik i Syd, som är en av våra samarbetspartner, är Susanne Rydén preses i Kungl. Musikaliska Akademien. På årets festival var hon inte endast besökare, utan höll även ett föredrag om den jubilerande akademins 250-åriga historia. I samtal med Barbro Hedvall spinner hon vidare på föredragstemat och blickar framåt.

    Till avsnittet →

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 17
    Johan Ullén är både pianist och kompositör. Han har skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor. Särskild förkärlek har han för tango – därmed passade han under årets festival på att fira Astor Piazzolla. Dessutom hade han ett eget Satie-program, utklädd till Erik själv! Bland mycket annat. Om allt detta, och mer än så, berättar han nu för Barbro Hedvall.

    Till avsnittet →

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 16
    Cecilia Zilliacus och Bengt Forsberg uppträdde snart sagt varje dag på 2021 års festival, i olika konstellationer. (Missa inte SR P2:s inspelning av deras konsert med Kati Raitinen, under namnet Amandatrion!) Detta kvällssamtal med Barbro Hedvall spelades in i Apelrydsskolan, omedelbart efter att de båda deltagit i en Schubertiad.

    Till avsnittet →

    BÅSTAD KAMMARMUSIK: AVSNITT 15
    Hör en av Sveriges/Tysklands internationellt mest efterfrågade dirigenter, Patrik Ringborg, i ett vindlande samtal om alltifrån tysk kontra svensk operavärld till hans nya lyriköversättningar. Efter att du hört avsnittet rekommenderas varmt detta samtal om just översättningarna, mellan Ringborg, kulturjournalist Magnus Haglund och docent Per Magnus Johansson.

    Till avsnittet →