Roland Pöntinen

www.rolandpontinen.com

Jag ser fram emot att få inbjuda svenska och internationella artister till Båstads Kammarmusikfestival. Här finns en fantastiskt vacker miljö på Bjärehalvön och alltså stora chanser att uppleva de lyckliga ögonblicken inom musiken - när allt stämmer, säger Roland Pöntinen.

 

Pianisten och tonsättaren Roland Pöntinten mötte för första gången sin publik som ny konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival söndagen den 17 september 2017 i Båstads Bibliotek. Konserten blev ett smakprov på Pöntinens omfattande repertoar. Den nye ledaren är en flerfaldigt prisbelönt pianist med hela världen som sitt arbetsfält. Roland Pöntinen beskriver festivalen i Båstad som "en av juvelerna bland Sveriges musikfestivaler".
Roland Pöntinen är redan välkänd för den stora festivalpubliken och han har besökt Båstadfestivalen vid tre tillfällen.
-Bra musik behöver ingen bruksanvisning lika lite som man behöver en manual för att uppleva en solnedgång. Dessutom tror jag på korsbefruktning av olika konstformer som berikar varandra. Det säger Roland Pöntinen i den skrift som publicerades i samband med festivalens jubileum - Om musik, kultur och människor som förenar.
-Musiken rymmer både djupa och mänskliga erfarenheter och utomjordiska visioner. Vem vet vart musiken tar just dig, säger Roland och beskriver kammarmusik som sprungen ur lusten att musicera tillsammans.

Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med Philharmonia Orchestra i Paris och London samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.

Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några. Han har gästat många av de stora festivalerna, däribland Schleswig-Holstein, Ruhr Klavier Festival, Mostly Mozart i New York samt Verbierfestivalen och samarbetat med artister som Christian Lindberg, Håkan Hardenberger, Martin Fröst, Svante Henryson, Nobuko Imai, Joakim Milder, Love Derwinger, Torleif Thedéen, Janine Jansen, Ulf Wallin, Nicolai Gedda och Barbara Hendricks. Hans intresse för dans har lett till samarbeten med Kathleen Quinlan, Mats Ek, Paul Taylor Dance Company, Roy Assaf, Örjan Andersson och Lilly Zetterberg.

Han är särskilt tilltalad av intimiteten i recitalformen och av att komponera spännande program. Under de senaste säsongerna har Pöntinen gett soloaftnar i New York (The Frick Collection), Wigmore Hall i London, Bogotá, Istanbul och Verbier.

I januari 2019 ger Roland en solorecital i Konserthuset Stockholm. Han har initierat flera festivaler, t.ex. Pianorama i Konserthuset, Stockholm 2017 och är från 2018 konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival.

Roland Pöntinen har gjort närmare 100 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör. 2001 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll året därpå den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.